Norazzatulakmarisha@}--

upsi di hatiku
Friday, September 27, 2013 | 0 comment(s)
السلام عليكم

Ya Allah dah lama sangat tak update blog ni. Rindunyaa. Mana aku yang dulu ni? Yang suka update blog. Luahkan perasaan dia. Cerita suka duka. Eee ngade ayat haha :)

Alhamdulillah tika aku menaip ni aku sudahpun berjaya melanjutkan pelajaran ke Universiti Pendidikan Sultan Idris. Setiap kali sebut upsi mesti orang ingat cikgu. Eh sekarang open market ye. So kami kena bersiap sedia yang tiada jaminan seratus peratus untuk jadi guru ni.

But the truth is I really hope that. Doakan aku. Doakan kawan kawan yang lain. In shaa Allah ade rezeki Allah bagi, kami terima :)

Tanggungjawab seorang guru bukan kecil. Bila aku masuk ke sini(upsi) aku mula tahu serba sedikit tugas seorang guru.

Dan apa yang penting aku happy dengan suasana yang baru ni. Semuanya masih terlalu baru untuk aku. Aku cuba sesuaikan diri di sini. Alhamdulillah everything went well :)

Bercerita panjang panjang ni tipu kalau aku tak rindukan matrik selangor. Tempat di mana aku mula belajar segala galanya. Alhamdulillah time masuk upsi ni takde la homesick macam dekat matrik dulu ehehe sebab da besar kut :P

Ok pasal apa ye nak cerita. Oh ye family baik baik je. Alhamdulillah, Mereka menyokong aku dari belakang. Terutama mak. Sentiasa bagi kata kata semangat. Kakak sayang mak :') Kakak tau mak sentiasa doakan kejayaan kakak and adik.

Pasal Muaz pulak hmm perasaan ni masih utuh. Tak perlu kut cerita dalam perasaan aku ni. Cukup dia tahu yang diri ini menyayangi dirinya :)

Cuma kadang kadang dugaan tu tak boleh nak halang. Aku selalu terfikir. Sayang dia sama banyak atau kurang atau lebih dari aku. Hm persoalan yang takkan ade jawapannya.

Apapaun sayang sayangkan abang..





Further study..
Sunday, May 19, 2013 | 0 comment(s)
السلام عليكم

Sejak habis matriks ni, memang sibuk gila dengan kerja. Lepas balik kerja mesti rasa nak rehat dan malas gila nak menaip. But today alhamdulillah mood blogging datang :)

Sebenarnya hari ni saje je nak share pasal 'further study' . Seems like everybody sibuk duk cakap pasal dapat UPU lah ape lah semua tu. So I just wanna share with you all masa kita mula mula dapat offer untuk further study after SPM.

So lepas habis je SPM, kita kerja dulu. Saje nak cari pengalaman dan isi masa lapang :) Lepastu dapat offer daripada matriks. Time tu tak decide lagi nak pilih ke tak. Biarkan je dulu. After one week, I got UPU. tapi bukan diploma but asasi. So bila fikir fikir balik, either matriks or asasi, better ambik matriks. Maybe sebab asasi yang kita dapat tu, asasi ekonomi dan sains pengurusan.

Rasa macam tak confident, so I've decided to choose matriks. Nasib parents pun tak menghalang. After I did Istikharah dan mintak pendapat orang ramai, so matriks je lah..

Since kita pun masuk matriks, so I just can share about matriks. Diploma, Asasi mahupun STPM, I've no idea untuk share. Tapi semuanya ade pro and cons nyaaa.

K salah satu sebab utama orang suka masuk matriks ni sebab ia hanya setahun. See tak perlu ambil masa yang lama untuk anda mengambil ijazah a.k.a degree.
Lepastu, setahu kita lah.. Matriks ni lebih mudah dari STPM. even ade certain syllabus tu lebih kurang sama tp ia lebih mudah. Mungkin bagi certain people akan rasa mudah tp disebabkan ianya setahun, so korang kena struggle gila untuk habiskan syllabus di samping ade kuiz bagai..

Set your mind yang semuanya mudah. Korang kena bertindak cepat sebab dekat sini memang takde masa untuk main2 yee

Okay fyi, kita amik course account. Acc and Science ofc la Acc senang kan. So sepatutnya tak jadi masalah bagi sesiapa yang amik acc untuk dapat 4 flat :)

Buzzz! Ambil perhatian yeeee. Untuk students Sc stream yang nak amik Acc anda dialu-alukan. Jangan kata Student Sc yg tak ade basic subjek acc mahupun ekonomi, diorang tak boleh score. Ini memang terbukti sejak azali, student sc yg tukar kepada acc stream most of them got 4 flat! *tapi hang jangan duk goyang kaki jaaa*

As you all know that Matriks is under KPM. So, here some advice for you. Matriks bukan U. So kenalah sabar sikit dalam setahun tu. Doesn't mean that korang kena study 24/7. Tapi seboleh bolehnya korang kena bagi hundred percent commitment sebabnya korang tak banyak masa. Dan kalau boleh elakkan lah bercinta dekat Matriks ni. Cariklah dekat U nanti. Berlambak wehh. Haha.


Pilihan akan mencorakkan masa depan

 The conclusion is, pilihlah jalan yang benar. Cehh :P Kalau confuse nak pilih ape buat istihkarah. In Shaa Allah, ade jalan untuk kita. Tanya mak ayah, kakak abang, saudara mara, senior2 pasal apa nak pergi lepas ni. Kalau niat kita betul, takde yang susah dalam dunia ni. The most important is, KEEP PRAYING TO HIM.

Thanks for reading :)

Love,
Nor Azzatul Akmarisha 







Older Post